- Hae linkki
- X
- Sähköposti
- Muut sovellukset
- Hae linkki
- X
- Sähköposti
- Muut sovellukset
Sokkelin vesieristystyötä pääsisäänkäynnin edustalla
Myyrmäen kirkon tontti on ollut haastava kysymys alusta asti. Tontti on myös vaikuttanut paljon siihen, että kirkkoon on kehittynyt merkittävä sisäilmaongelma.
Kirkko kallion alapuolella
- Kun uutta kirkkoa suunniteltiin, kaupunki tarjosi tonttia nykyisen Myyrmäen ytimestä. Tontti on ollut lähellä nykyistä Virtataloa, jossa tällä hetkellä toimivat Myyrmäen kirkon väistötilat eli Virtakirkko. Silloin alue näytti toisenlaiselta ja kirkkoherra Juhani Kopposela oli sitä mieltä, että tuo sijainti olisi liian sivussa, kertoi toinen Vantaankosken entinen kirkkoherra Jaakko Simojoki.
Siten Myyrmäen kirkko päätyi Louhelan aseman viereen nykyiselle tontille, joka oli pitkän ja kapean muotonsa takia haasteellinen suunniteltava arkkitehtikilpailussa.
Tontin maaperässä on sekä kalliota, savea että hiesua. Kilpailuun osallistuneet arkkitehdit ehdottivat kirkolle erilaisia sijainteja tontilla. Osa olisi asettanut kirkon kallion päälle, osa alemmas. Voittaneen akateemikko Juha Leiviskän suunnitelman mukaan kirkko sijoitettiin kallion alapuolelle. Samalla esimerkiksi parkkialue ja kirkon eteläosa ovat sijoittuneet paksun savikerroksen päälle.
Sadevesiä kahdesta suunnasta
Lisähaasteita tontista on selvinnyt meneillään olevan peruskorjauksen yhteydessä. Kun perusteita kaivettiin esiin, korjaajat yllättyivät, kun kirkon kaakkoisnurkassa kallio vietti kirkon alle paljon oletettua jyrkemmin. Se tarkoittaa, että myös sadevedet ovat valuneet suoraan kirkon alle.
Kaakkoispuolen perustukset 3.5.2023
Kaakkoispuolen perustukset heinäkuussa 2023
Sadevedet ovat rasittaneet kirkkoa myös toiselta puolelta tonttia, kun juna-aseman viereisellä parkkipaikalla kaupungin rakentama hulevesijärjestelmä on ollut vajaa. Sen sijaan, että järjestelmä veisi vedet poispäin, vedet ovat valuneet tasaista asfalttia pitkin suoraan kohti kirkkoa.
- Sateella kirkko on uinut vedessä, tiivisti projektipäällikkö Juha Paukkeri Myyrmäen kirkon info-illassa 30.8.
Siten kaupunkilegenda siitä, että kirkon alla on järvi, ei pidä paikkaansa, vaikka kovilla sateilla vettä on hetkittäin ollut ainakin lammeksi asti.
Sadekuuro 24.8.2023: kuva 1
Sateen alusta 7 minuuttia.
Kaivo vetää.
Sadekuuro 24.8.2023: kuva 2
Sateen alusta 10-12 minuuttia.
Kaivo on tukossa.
Sadekuuro 24.8.2023: kuva 3
Sateen alusta 10-12 minuuttia.
Vedet valuvat kirkon tontille.
Peruskorjauksessa kalliota on louhittu niin, että kirkon perustuksien alle on saatu salaojat ja kuivatusjärjestelmä. Koko kirkko kierretään ympäri, perustukset on kuivatettu ja vesieristetään.
- Vaikka vesi täyttäisi koko seutukunnan, tuota kautta vesi ei tule kirkkoon, toteaa Paukkeri.
Tontille asennetaan myös kymmeniä kaivoja, joista osa on tarkistuskaivoja. Näistä noin 50 on jo asennettu. Lisäksi tulevat tulvapumppaamot, joilla voidaan rankkasateilla ohjata vedet valumaan kallion päälle ja poispäin kirkosta.
- On käytetty sekä vyötä että henkseleitä ja vielä niiden lisäksi lisävarmistuksia, sanoo Paukkeri.
Putkistojen ja kaivojen asentamista
Teksti: Katriina Harviainen
Kuvat: Juha Paukkeri
- Hae linkki
- X
- Sähköposti
- Muut sovellukset
Kommentit
Lähetä kommentti